Bändi juhliin? Mitä pitää huomioida ja mitä maksaa?

Mitkäs juhlat ne semmoiset on, jossa ei elävää musiikkia ole? Jos minulta kysytään, niin ei mitkään…

Bändin valinta

Internetin ihmeellisestä maailmasta löytyy kivoja palveluja, mihin bändit ovat listautuneet ja näissä näkyy suoraan hintapyyntöjäkin. Esimerkiksi: buukkaa-bandi.fi, haabandi.fi, artistimaksaa.fi

Selaile vaihtoehtoja. Älä mene merta edemmäs kalaan. Jos tuttavapiirissä on muusikoita, niin mieti voisiko asia sitä kautta järjestyä. Paikallisista muusikoista voi myös löytyä oikein kelpo ratkaisuja.

Kun olet löytänyt sopivan orkesterin, niin käy vielä varmuuden vuoksi katsastamassa youtube. Löytyykö live-esityksiä? Jos löytyy ja edelleen olet sitä mieltä, että tässä se on, niin metsästä bändin/keikkamyyjän yhteystiedot. Ota yhteyttä sähköpostilla, niin asiat ovat kerralla molemmilla kirjallisena eikä olla suullisten sopimusten varassa.

Tarjouspyyntö

Tarjouspyynnön tekeminen ei ole rakettitiedettä. Vältät kuitenkin suuremman sähköpostirumban, kun kysyt kaikki tärkeimmät asiat kerralla.

 1. Kysy tarjousta mahdollisimman aikaisin. Viime tipan järjestelyt voi joskus tuurilla onnistua…
 2. Kerro millainen tilaisuus on kyseessä, suurin piirtein vieraiden määrä sekä paikka ja aika. Jos paikassa on äänentoisto ja/tai miksaaja, kerro tästä.
 3. Toivo/kysy esiintymisen pituutta. Riippuen bändistä ja tilaisuudesta, esiintyminen voi olla 3 x 45min tai vaikka yksi 1,5h setti.
 4. Kerro milloin toivot bändin laittavan lavan kuntoon ja soittovalmiiksi. Usein tämä halutaan tehdä ennen juhlavieraiden saapumista.
 5. Kerro milloin soitetaan ja kerro toiveesi settiin esim. paljon onnea on helppo järjestää. Joidenkin bändien kanssa setti on se, minkä bändi tarjoaa. Jotkut cover-bändit taas muokkaavat settinsä pitkälle toiveiden mukaan.
 6. Jos tarvitset bändin äänentoistoa ja mikkejä juhlan aikana lainaan, niin kysy tästä. Usein asia on järjestettävissä. Tarvitset kuitenkin oman läppärin tms. jonka kautta musiikkia soittaa.
 7. Kerro milloin bändi voi purkaa. Purku kestää yleensä tunnin – vähän riippuu kuinka hankala on roudata. Jos päästät bändin lähtemään heti esiintymisensä jälkeen, niin muista, että äänentoistokin lähtee. Jos juhlat jatkuvat, jostain taustamusiikkia olisi hyvä kuulla.
 8. Kerro tarjoatko bändille lämmintä ruokaa, takahuonetarjoilua (pyydä toimittamaan toiveet tarjouksen yhteydessä), pitkällä matkalla yöpaikan tms. Suosittelen vieraanvaraista lähestymistapaa – todennäköisesti se on myös kokonaisuutena halvempi ratkaisu ja hyvällä mielellä olevalta orkesterilta on todennäköisesti parempi keikka odotettavissa.
 9. Kysy bändin hintaa, joka sisältää kaikki kulut (esiintyminen, äänentoisto, miksaaja ja matkat).

Näillä tiedoilla keikkamyyjän tai bändin on helppo vastata. Jos tarjouksen saatuasi tarpeet kohtaavat, sovi asiat loppuun – kirjallisesti, niin ei tarvitse ihmetellä jälkikäteen.

Mitä bändi maksaa?

Tällä hetkellä hyvällä hiha-arviolla trubaduurista trioon maksaa n. 500 – 1000 e ja sitä suurempi kokoonpano n. 1000 – 2000 e. Matkat tuo lisäkustannusta niin bensojen kuin mahdollisten yöpymisten vuoksi, ellet pysty yöpymistä bändille järjestämään. Ja jos haluat vähänkin tunnetumman nimen, hinnat lähtevät jostain 3000 eurosta ja taivas on rajana. Vaatimuksetkin kasvaa ja keikkakalenterit on pitkälle täynnä.

Ennen kuin saat slaagia hintatasosta, niin lueskele tämä. Vili Kallonen nimittäin osuvasti summasi 28.8.2013 muusikon näkökulman näin. Laskelmassa tarjottiin 5 henkiselle bändille 800 euroa keikasta. Hääparin mielestä tarjosivat hyvää liksaa, kun yksittäinen muusikko sai mutkat suoraksi reilun 50 euroa/tunti esiintymisestään. Todellisuudessa muusikon tuntipalkka oli esimerkissä n. 5 euroa/tunti. Ja kun tällaisen pikku keikkamyyjän silmin katsoo asiaa, niin tässähän ei puhuttu mitään esimerkiksi äänentoistosta ja miksaajasta (nämäkin maksaa).

Unohdetaanko kaikki, koska budjetti paukkuu?

Juhlien järjestäjän ahdistuksen paikka on tietysti se, kun ihan kaikki maksaa. Tila itsessään on usein arvokas, vaikka olisi vähän syrjässäkin. Siihen päälle ruoka, juoma, vuokra-astiat, kertakäyttöastiat, somisteet, apukädet, elävä musiikki, laitteet ja ties mitkä. Siinä menee touhutonni poikineen jo suunnittelupöydälläkin. Ja kyllähän sen tietää, että kaikkea ei tule heti huomioineeksi ja budjetti helposti paukkuu.

Yksi toimiva ja helppo ratkaisu on etsiä oman juhlatilan sijaan myyntitakuuravintoloita. Myyntitakuu tarkoittaa sitä, että ravintola ei peri yksityistilaisuudesta erillistä tilavuokraa. Illan aikana on myytävä myyntitakuun verran esim. 1500 euroa. Jos myy esim. 1300, pitää maksaa 200 € jne. Myyntitakuu on tietysti ravintolakohtainen ja on mietittävä, millainen ravintola on passeli juhliin tyyliltään ja hintaluokaltaan. Käytännössä voit juhlissasi tarjota kutsuvieraille esim. alkudrinkin ja/tai ruokaa (jotka ovat osa myyntitakuuta) ja bändin. Näin olet vieraanvarainen emäntä/isäntä ja silti saat budjettiin mahtumaan enemmän. Joissakin ravintoloissa voi olla valmiina äänentoisto, jolloin bändin ei tarvitse sitä vuokrata = voit saada halvemman tarjouksen bändistä.

Helsingissä myyntitakuupaikkoja ovat esimerkiksi Ravintolalaiva Wäiski, Golden Classics Bar & Cafe, Kappelin alakerta, Elmun baari ja lukuisia ravintoloita. Moni ei asiasta tiedota esim. nettisivuillaan, mutta kysyttäessä yksityistilaisuudet ovat hyvinkin mahdollisia.

Pyydä tarjous

Myyn keikkaa alla oleville Helsingistä starttaaville kokoonpanoille. Tuttavapiiristä löytyy muusikoita muutenkin, joten ota ihmeessä yhteyttä – autan asiassasi enemmän kuin mielelläni.

 • The Hel-Gators on Jussi Sydänmäen kokoonpanoista selkeimmin rockabillya.
 • E Street Punks tarjoaa punk’n’soul’n’rock’n’rollia aikuisille -ja sellaisiksi aikoville.
 • Redhill Rats on pitkän linjan irkkubändi, joka ei jätä ketään kylmäksi.
Mainokset