Riittävän suomalainen

Olen Riikka. Suomen kansalainen, syntynyt ja asunut koko elämäni Suomessa. Puhun suomea. Näytän suomalaiselta. Käyttäydyn kuten kunnon suomalaisen kuuluu. Kaapista löytyy Iittalaa, olen ylpeä Muumeista ja jääkiekon maailmanmestaruudesta 1995, tykkään saunomisesta ja hiljaisuudesta, ymmärrän jollakin oudolla tavalla ämpärien jonottamisen, syön salmiakkia, tiedän mikä päivä kuuluu syödä hernekeittoa ja mitä silloin on jälkiruokana odotettavissa jne.

Voiko suomalaisempi enää olla?

Helposti. Äiti on suomalainen ja isä puolalainen, joka katosi maailman tuuliin ollessani puolivuotias. Sen jälkeen ei ole nähty eikä kuultu, vaikka muutamia kertoja aikuisiällä olen häntä yrittänyt tavoittaa. Isästä on muistona häneltä saatu nukke.

Vajaa kymmenen vuotta sitten sain yhteyden siskopuoleeni ja näin ensimmäisen kerran kuvassa isämme. Kyllä sormi tärisi, kun klikkasin kuvan auki. Siskoni on täysin puolalainen ja asunut koko aikuisikänsä jenkeissä. Emme ole tavanneet – vielä. Onneksi nykyaikana on helppo olla yhteydessä muutenkin. Häneltä olen saanut vähän lisätietoa suvustamme ja jopa järjestetyn opastuskierroksen isän synnyinseuduille.

Riittävän suomalainen

Olen suomalainen omasta ja ympäristön mielestä. Minulle ei huudella solvauksia, ei kysytä mistä olen kotoisin, en menetä työtilaisuuksia, en saa epäasiallista kohtelua jne. En toki saa asiasta mitään hyötyäkään. Voin lukea erilaisia fiksuja ja ei niin fiksuja kirjoituksia kantasuomalaisuudesta ja suomalaisuudesta ja katsoa täytänkö kulloisenkin keskustelun kriteerit. Ja hymähtää perään. Olen onnekas, kun en joudu taustani takia kohteeksi, kun yleinen keskustelu on kuumimmillaan.

Jos taustani näkyisi ulkomuodossani, millainenhan elämäni olisi? Olisinko riittävän suomalainen?

IMG_1096

Elokuussa 2013 isän synnyinkodin edessä Olsztynissä, Puolassa.

IMG_4951

Isä. Voiko sellaista kaivata mitä ei ole koskaan ollut?

YearbookYourself_1970 parannettu

Entä jos?