Ensimmäinen vuosi yrittäjänä

5.5.2015 perustettiin Pliide. Vuosi on kulunut. Miten on mennyt?

Ennakoinnin jalo taito

Kun on tehnyt itsekseen firman eteen töitä reilun vuoden, on ainakin tämmöiset asiat tulleet vastaan:

 • erilaiset suunnitelmat (liiketoimintasuunnitelma, markkinointisuunnitelma)
 • yritysneuvonta starttirahakeskusteluineen
 • oman osaamisen/taitojen arviointi
 • YEL ja muut vakuutukset
 • alv, ennakkoverot, veroilmoitus
 • laskutuksen järjestäminen
 • kirjanpidon järjestäminen
 • firman nimi
 • yritysilme: logo, nettisivut jne.
 • päätökset somekanavien käytöstä ja niiden perustaminen
 • viestinnän käynnistäminen
 • tuotteet
 • hinnoittelu (mielellään kannattava sellainen)
 • asiakashankinta
 • myynti ja markkinointi
 • kilpailijoiden seuranta
 • verkostoituminen
 • ja niin edelleen…

Päätöksiä on tehty paljon ja hommia hoidettu. Ja millä kokemuksella? EI MILLÄÄN. 😀 Jos et ole ollut yrittäjä aikaisemmin, niin asiat on uusia. Olet ihan samassa asemassa kuin olisit uudessa työpaikassa sillä erotuksella, että ei ole ketään keltä kysyä – kaikki on itse selvitettävä. Jostain asiasta on tietoa paljonkin, jostain ei ollenkaan. Jotkut asiat menee tuurilla kohdilleen, jotkut ei. Asia kerrallaan, päivä kerrallaan.

Tähän päälle tietysti itse työt, joka onkin se tärkein osuus. Ihanat asiakkaat (olette supertärkeitä ihan jokainen!). Jokaisen asiakkaan kohdalla mietit menikö hyvin vai huonosti. Mitä pitäisi tehdä toisin, miten parantaisi jne. Varsinkin graafisissa töissä mietit lopputulosta ja miksi siihen päädyttiin. Haluaisitko itse olla itsesi asiakas ja menikö kaikki hyvin. Oliko tuntimäärä/hinta kohdallaan jne.

Uskokaa tai älkää, nämä asiat osasin ennakoida. Tiesin, että piru asuu yksityiskohdissa ja tekemisen kautta tulee kaikenmoista haastetta vastaan. Olin varautunut siihen, että ensimmäisenä vuonna tehdään paljon töitä tulevaisuuden eteen ja tulokseksi riittää ettei kovin paljon takkiin tule.

frog-1234516_1280

Tätä en osannut ennakoida

En arvannut, että yrittäjäidentiteetin rakentuminen vie näin paljon aikaa ja se vaikuttaa suoraan siihen, kuinka paljon saa aikaiseksi. Y-tunnuksen saaminen ja valmistautuminen yrittäjäksi ei tee valitettavasti hetkessä piinkovaa yrittäjää. Yrittäjähenkisyys tai tapa tehdä yrittäjämäisesti ei ole sama asia kuin yrittäjänä toimiminen.

Kas. Ihminen on ihminen. Kun opettelee uusia asioita, yleensä vanhat opitutkin asiat ja toimintatavat menee hetkeksi sekaisin. Miten se onkin niin vaikea muistaa? On aikoja ettet tiedä, mitä pitäisi tehdä. Et osaa aina päättää asioita. Kun et tiedä mitä pitäisi tehdä, asioita tekee mieli siirtää ja siirrätkin. Mietit jo tehtyjä päätöksiä ja saatat muuttaa mieltäsi. Teet samat asiat moneen kertaan. Olet suorastaan reippaan tyhmä joissain asioissa. Turhauttaa. Ei ole vertaistukea (ellei ole hillitön flaksi käynyt). Markkinointi/myynti tuntuu tyrkytykseltä, vaikka tiedät sen olevan tärkeä osa työtä. Oma osaaminen tuntuu kutistuvan päivä päivältä pienemmäksi, vaikka tosiasiassa se kasvaa huimaa vauhtia. Palkaton työ saa ihan uudet mittasuhteet.

Varsinkin nyt alkumetreillä tuntuu, että ulospäin pitää olla positiivinen, pirteä ja osaava Yrittäjä (isolla Y:llä), joka toteuttaa unelmaansa – silloinkin kun tekisi mieli jättää kaikki ja muuttaa Timbuktuun. Tai ainakin sinne missä kasvaa sitruunoita. Esim. Korfulle. ❤

Silti en vaihtaisi tätä mihinkään. Yrittäjyyden paras ja pahin puoli on se, että kaikki on omissa käsissä.

Pliide nyt ja tulevaisuudessa

Pliide hakee tällä hetkellä muotoaan. Kaiken tekemisen ja kokemusten jälkeen oikeastaan ihmettelen, kuinka paljon on jo valmista. Paljon on työtä edessä ennen kuin palkkaa pääsee nostamaan.

Sekametelisopassa on tällä hetkellä yrittäjän apua, korujen tekoa ja kirjan jatkotyöstöä. Painopiste on koruissa ja kirjassa. Yrittäjän apuun liittyvät työt ovat olleet vähäisiä. Tarvetta ilman muuta on – emme vaan oikeiden ihmisten kanssa ole kohdanneet. Käytännössä hommat on olleet pääasiassa erilaisia graafisen suunnittelun hommia ja nettisivuja. Onneksi mikään tulipalokiire ei vielä ole, joten tekeytyköön soppa kaikessa rauhassa.

Toivon, että Pliide löytää maailmankaikkeudesta oman paikkansa. Jos Pliiden kautta saan tarjota ihmisille iloa, valoa ja konkreettista apua arkeen sekä elätän itseni, niin eipä tässä muuta voi edes toivoa.

Paljon onnea Pliide 1 -vuotta, pitkää ikää!

frog-1248352_1280

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.