Yksinkertaista apua pienyrittäjän markkinointituskaan

Tuttavallani on remontti menossa. Kertoi keskustelustaan kaverinsa kanssa.
– Tiedätkö hyvää sähkömiestä?
– Tiedänpä hyvinkin. Ootas. Kaivan sulle nimen ja puhelinnumeron. Soita sille. Luotettava, tekee hyvää jälkeä eikä ole kallis. Sillä voi tosin olla kiire ettei ihan heti pääse.
– Ok, kiitti. Kai sillä jotkut nettisivut on?
– (Naurahdus.) Ei todellakaan ole. Ei sillä semmoiseen ole ollut vuosiin aikaa, kun tekee töitä.

Heureka! Kaiken sisältömarkkinointihapatuksen ja uusien ilmaisten tai puoli-ilmaisten välineiden tutkimisen keskellä hetkellinen valaistuminen. Miksi tätä kaikkea tehdään?

Edistetään tuotteen/palvelun myyntiä.

Ihan totta. Jos sinulla on riittävästi asiakkaita ja pienillä korjausliikkeillä toiminta pysyy vakaana eikä valtavia kasvutavoitteita ole, niin hyvänen aika. Anna olla ja keskity tekemiseen. Ylimääräisen ajan voit käyttää vaikka kunnon päiväuniin sohvalla. Muista taputtaa itseäsi olalle juuri ennen nukahtamista – olet tehnyt hyvää työtä.

Jos taas tarvitset reippaasti lisää asiakkaita, että yritys voi ylipäätään jatkaa toimintaansa,  tekemistä piisaa. Jos olet yhden hengen nyrkkipaja ja tilanne on jatkunut pitkään, se usein tarkoittaa myös lähes nollan markkinointibudjettia. Ei ole helppo yhtälö, ei. Tilanne ei kuitenkaan ole mahdoton eikä varsinkaan pelkkä odottelu asioita ratko.

Mitä sitten kannattaisi tehdä?

 • Ryve itsesäälissä ja pahassa mielessä reippaasti. Käy vähintäänkin kaikki klassiset ajatukset läpi: ei minusta tähän ole, mikähän minäkin kuvittelin olevani, kun haavetta lähdin toteuttamaan, en minä oikeastaan mitään osaa, ei kukaan palveluani tarvitse, en osaa markkinointia, en varmasti ala kenellekään tyrkyttämään, maailma on täynnä paljon parempia tekijöitä kuin minä jne. Jatka tätä niin kauan kunnes suutut itseesi ja saamattomuuteesi. Kääri sitten hihat.
 • Googlaa netistä saman alan yrityksiä sekä isoja ja pieniä. Varsinkin niitä, joiden tiedät menestyvän.
  • Selvitä miten firmat näkyvät: logo, nettisivut, verkkokauppa, blogi, facebook, twitter, youtube, periscope, sähköpostimarkkinointia, tekstiviestejä, lehtimainontaa, flyereita, koulutusta, yhteistyöverkostot ja ties mitä.
  • Ota oppia ja kirjoita itsellesi listaus kaikista asioista, mitkä herättävät ajatuksia ja mitä voisit omassa toiminnassasi hyödyntää. Mitä tartteis tehdä? Laita linkit talteen.
 • Pyydä nykyisiltä asiakkailtasi ja lähipiirin luottohenkilöiltä palautetta nykyisestä toiminnastasi.
  • Vastaako tuote/palvelu odotuksia, mitä voisi parantaa, mikä toimii nyt jne.
  • Kirjoita listaus asioista.
 • Pohdi ja tee konkreettinen suunnitelma. Kirjoita toteutettavat asiat listaksi vaikka ruutupaperille tai exceliin tai minne vaan: mitä, miksi, kuka tekee, milloin ja arvioitu hinta.
  • Esimerkiksi: Aloitan blogin kirjoittamisen, teen itseni tutuksi, vahvistan asiantuntijuuttani ja lisään nettisivuille kävijöitä, teen itse, kerran kuussa, vie ainoastaan omaa työaikaani.
  • Käy lista kriittisesti läpi. Tuliko vähän vai paljon tekemisiä? Pitäisikö lisätä/karsia? Onko nämä juuri niitä mitä pitäisi? Mieti jokaisen asian kohdalla edistääkö tekeminen oikeasti tuotteen/palvelun myyntiä. Onko panos/tuotos -ajatus kohdallaan. Jaksatko tehdä asiaa alkuinnostuksen jälkeenkin? Kun listan tehtävät on tehty, onko pääkohderyhmäsi potentiaalinen asiakas todennäköisesti törmännyt sinuun ostopäätöstä tehdessään? Pitäisikö tehdä jotakin muuta esim. onko jossain nykyisessä palvelussa panos/tuotos -ajatus pielessä. Pitäisikö kilpailuttaa uudelleen… Käytä kaikki keinot!
 • Listan ehdottomasti tärkein kohta on seuraava: Toimi! Ilman toimenpiteitä mitään ei tapahdu.

Takaan, että jo pelkkä suunnitelman tekeminen saa viriämään uutta uskoa ja intoa tekemiseen – ensimmäisen tehtävän starttaamisesta puhumattakaan.

Monta asiaa pystyt tekemään itse, mutta monessa kannattaa käyttää ammattilaista. Tiedät kyllä itse, mihin rahkeesi riittävät. Toimijoiden välillä on eroja sisällössä, hinnassa ja tavassa toimia. Pyydä siksi aina n. 3 tarjousta, joista valitset itsellesi sopivimman.

Jos suunnitelman tekemisessä on haasteita, niin se kannattaa luettaa jollakin asiaan perehtyneellä esim. minulla (köh köh, pakollinen myyntipuhe). Konkreettisia vinkkejä ja parannusehdotuksia tulee varmasti tai vähintäänkin varmuutta lisää, että olet oikealla tiellä.

Onnea matkaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.