Tarttis saada nettisivut

”Tarttis saada perusnettisivut, jossa kerrotaan yrityksesta ja palveluista. Ei verkkokauppaa tai mitään sen kummempaa. Kerralla sivut, joilla pärjää pidempään, että saa keskittyä oikeisiin töihin. Saattaa tosin olla, että monikin asia vielä muuttuu ja vuoden tai kahden päästä kaikki näyttää ihan toiselta. Mikään megakallis ratkaisu ei tähän kohtaan ole järkevä. Mitähän pitäisi tehdä?”

Tämän ajatuksen kanssa surffausta keskustelupalstoilla ja pää on hetkessä sekaisin. Jotkut sanovat, että yritys ei ole olemassa, jos ei ole nettisivuja. Jotkut sanovat, että pelkkä Facebook-sivu riittää. Jotkut sanoo, että halvalla ei saa hyvää ja vain maksamalla itsensä kipeäksi saa sivuista hyvät. Jotkut sanovat, että vain yritykselle tehdyt uniikit nettisivut ovat oikea ratkaisu ja yrityskuva rakentuu näin oikein. Jotkut sanovat, että yrittäjän kannattaa keskittyä omaan osaamiseen ja jättää sivujen teko ammattilaiselle. Jotkut sanovat, että säästä ja tee itse sivut – ei se niin vaikeaa voi olla.

Selvää on ainakin se, että mielipiteitä, palveluntarjoajia, ohjeita, tekijöitä jne. löytyy laidasta laitaan ja yhtä ainoaa oikeaa ratkaisua ei ole. Tässä oma tämänhetkinen näkemykseni mielipiteiden joukkoon. Toivottavasti on apua.

Nettisivuissa yhdistyy tekniikka, graafinen suunnittelu ja sisältö, jonka on oltava markkinointihenkinen ja ennen kaikkea asiakaslähtöinen. Monta isoa asiaa, jota ei tule edes ajatelleeksi. Kun yksi osa-alue onnahtaa, on peli menetetty. Vai mitä mietit näistä esimerkeistä? Upealla ulkoasulla ja sisällöllä varustetut sivut, jotka eivät löydy googlesta tai avautuu viiveellä. Tai sivut, jotka on ulkoasultaan hyvät, löytyvät googlesta ja toimii hyvin, mutta sisältöä on niin paljon ettei asiakas jaksa perehtyä asiaan ollenkaan. Tai sivut, joissa on sisältö ihan nappi, löytyy googlesta ja toimii hyvin, mutta ulkoasu on ysäriltä tai vaikka täynnä vilkkuvaloja.

Mitäkö sitten suosittelen? Suosittelen, että ihan ensin käyt googlaamassa oman alan yrityksiä ja poimit omasta mielestäsi parhaat 2-3 sivua. Mietit niiden pohjalta omat sivusi – teet luonnollisesti paremmat. 🙂 Hahmottele paperille valikko (eli etusivu, hinnasto, tuotteet jne.) ja mieti alustavasti sivuston tekstit ja kuvat. Jos kuvia ei ole etkä niitä oikein mistään saa, niin tähänkin löytyy sivustoja netistä. Pidä kuitenkin huoli, että lisenssit (free commercial use) on kunnossa. Kun olet tämän tehnyt, mieti omien kykyjesi pohjalta teetkö sivuston itse vai tarvitsetko apua.

Oma suosikkini tällaisten sivujen tekemiseen on wordpress.com (nimenomaan pilvipalvelu, jossa ei tarvitse asentaa mitään). Käyttäjiä on paljon, joka takaa, että sivusto toimii ja googlaamalla ongelmiin saa helposti ratkaisut. Palvelu on käyttäjäystävällinen ja suomeksi (asetuksista voi muuttaa) – jollain sivulla vilahtaa osa teksteistä myös englanniksi. Koodaustaitoja ei tarvita ja varsinkin ylläpito sivuston julkaisun jälkeen on helppoa. Vaikka sivusto on tunnettu enemmän blogialustana, se toimii erittäin hyvin myös pienten yritysten verkkosivuina. Edullinen ja yksinkertainen ratkaisu. Tekniset asiat päivittyvät taustalla esim. paljon puhuttu mobiiliystävällisyys on kunnossa. Useampi henkilö voi päivittää sivustoa miltä koneelta tahansa. Sivusto ei voi koskaan olla hukassa, kun se on pilvipalvelussa. Voit vaihtaa teemaa näppärästi, jos kyllästyt vanhaan. Miinuspuolena se, että joku muukin on voinut käyttää samaa teemaa kuin sinä, eikä sivu ole uniikki. Toki maksamalla voit lisätä muokkausmahdollisuuksia ja värejä sekä fontteja muuttamalla sivuston teemaa ei välttämättä niin hyvin tunnista. Halvimmillaan palvelu on ilmainen, jolloin osoite on muotoa esimerkki.wordpress.com, käytössäsi on ilmaisteema ja sivulle voi tulla mainoksia. Kalleimmillaan taidat saada kulumaan noin 300 e vuodessa. Perustarve lienee oma domain eli .esimerkki.com, joka maksaa tällä hetkellä 18 euroa vuodessa ja lisäksi ehkä joku maksullinen teema 50 e tai mainosten poisto 30 e. Oma sivustoni www.pliide.com maksaa nyt tuon 18 euroa vuodessa – ei paha, vai kuinka?

Kaikin puolin järkiratkaisu siis. Tulet puolihuolimattomasti ratkaisseeksi teknisen puolen, graafisen ilmeen etkä ole tulevaisuudessa naimisissa kalliilla tehdyn ratkaisun kanssa, johon muutoksetkin on kalliit, vaan voit ihan vapautuneesti päättää siirtyä muualle. Muutama kymppi on kuitenkin aina eri asia kuin sataset tai tuhannet. WordPress on siitäkin mukava, että voit myöhemmin päätyä vaikka siirtymään palvelinversioon ja ottaa esim. verkkokaupan. Pystyt tehtyä työtä hyödyntämään eikä kaikkea tarvitse aloittaa ihan nollasta.

Jos olet näppärä uusien palveluiden käyttäjä, pääset kyllä WordPressin maailmaan kohtuullisella vaivalla sisään. Itsekseen se ei silti tapahdu. Varaa työhön useampi sessio. Jos tiedät, että hermot menee ennen kuin ensimmäistäkään sivua on valmiiksi saatu, niin skannaa lähipiirisi läpi. Pystyykö joku auttamaan? Jos ei löydy apua, niin googlaa ammattilaiset esim. minä työkseni autan tällaisissa asioissa.

Ja nyt tärkein tekemisvinkki. Jos olet sivuston saanut melkein valmiiksi, mutta et esimerkiksi vaan löydä miten tiettyjä asioita saadaan pois näkyvistä, niin älä jätä työtä kesken. Sivu näyttää pienten asioiden takia hyvin helposti keskeneräiseltä tai amatöörimäiseltä. Älä siis luovuta! Googlaa tai ota ammattilainen avuksi. Kerro mitä haluat muuttaa ja jos ammattilaisen tausta näyttää siltä, että voisit pyytää ottamaan samalla kantaa sisältöön, niin pyydä se samalla. Saat ihan varmasti kullanarvoisia vinkkejä kohtuullisella hintaa.

Sitten se tärkein asia. Sisältö. Miksi sivut on olemassa? Mitä haluat asiakkaan tekevän sivuillasi? Haluatko, että asiakas ottaa yhteyttä ostaakseen palvelua? TEE SIVUT ASIAKKAALLE, älä itsellesi! Laita tietoa riittävästi – ei liikaa ja vain siitä näkökulmasta, mitä asiakas tarvitsee. Mieti mitä tietoja itse etsit, kun ostat palvelua – ne asiat yleensä pitää sivuilta löytyä, tavalla tai toisella. Esimerkiksi ostopäätökseen vaikuttaa aina hinta ja henkilökohtaisessa palvelussa kuvasi esittelyineen on todella tärkeä. Referenssit ja asiakkaiden palautteet/kokemukset palvelusta ovat tärkeitä. Tee itsesi tutuksi ja madalla yhteydenottokynnystä kaikin keinoin!

Tärkein sisältövinkki. Sisältöä ei kannata tehdä kokonaan yksin. Käy tekstit jonkun kanssa kunnolla läpi. Valitse henkilö, joka on fiksu, oikeasti paneutuu eikä arastele antaa palautetta. Yritä ajatella objektiivisesti ja korjaa ne asiat mitkä pitää. Ota aikalisä. Tee vaikka koko homma uusiksi, jos tarve vaatii. Julkaisun jälkeen pyydä lähipiiriä tai muita luottohenkilöitä lukemaan ja kommentoimaan. Korjaa. Mitä vähemmän olet sisältöä tuottanut, sen enemmän päänvaivaa tämä tuottaa ja sitä enemmän tarvitset apua. Yksinyrittäjänä pidä kuitenkin aina huolta, että lopputulos näyttää sinulta – persoona peliin. Ja lopuksi. Nettisivujen sisällön kirjoittaminen on sellaista tekemistä, että metsää ei näe puilta. Jonkun muiden sivuilla pystyy heittämällä sanomaan mikä on vikana, mutta omilla ei. Älä siis heitä kirvestä kaivoon – tämä kuuluu asiaan, koska on se oma firma sen verran rakas lapsi. 🙂 Ja kaikesta tästä huolimatta joskus sivut valmistuvat ihan hetkessä – asioiden märehtiminen on tehty paljon aikaisemmin.

Tästä tulee megapostaus, mutta jokunen sana Googlesta on silti sanottava, sillä hakukonenäkyvyys on tärkeä asia. Googlen elämäntehtävä on tuoda käyttäjälleen paras mahdollinen hakutulos. Mitä paremmin he tässä onnistuvat, sen varmemmin ihmisille hakukone = Google. Olisihan niitä muitakin vaihtoehtoja. Googlen hakukonenäkyvyyteen vaikuttavat muutokset ovat loogisia, eivätkä oikeastaan koskaan tule puun takaa. Kaikki muutokset tehdään siihen suuntaan, että käyttäjä saisi parhaan mahdollisen hakutuloksen esim. nykyisin puhelimella googlaava saa hakutulokseksi vain mobiiliystävälliset sivut. Rahaa Google tekee mainonnalla, AdWordsilla, jota tietysti myy aktiivisesti. En ole AdWordsin asiantuntija, joten siitä saa kertoa viisaammat. WordPressissä tehdyt sivut puksahtavat Googleen nopeasti. Voit siis googlata omat sivusi ja katsoa miltä ne näyttää hakukoneessa. Mitä ilmaiseen hakukonenäkyvyyteen tulee, niin sijoituksesi riippuu vahvasti mutkat suoraksi vetäen sivuston kuvauksesta, avainsanoista, sivuston koko sisällöstä, sivuston kävijämäärästä jne. verrattuna vastaaviin samanlaisiin sivuihin. Mitä parempi ja asiakaslähtöinen sisältö, sen paremmin sivut ovat edustettuina myös hakukoneessa – sisällön kunnollinen mietintä kannattaa tässäkin mielessä!

Jos aiheesta saisi antaa vain yhden ainoan vinkin, niin eipä tarvitsisi hetkeäkään miettiä mikä se on. Nimittäin: ”Keskity sisältöön!”

Täytyy vielä varmuuden vuoksi lopuksi sanoa, että minulla ei ole minkäänlaista yhteyttä WordPressiin sen enemmän kuin Googleenkaan. Ajatukset perustuvat käyttökokemuksiin, koulutuksiin, lukemaani ja käymiini webinaareihin. Tärkein opettaja on ehdottomasti kuitenkin ollut kantapää (puuh!).

Edit 17.5.2015. Löysin simppelin laskurin nettisivujen hinnan arvioimiseksi (hinta ei perussivuissa itselläni välttämättä noin korkeaksi kohoa). Laskuri esittelee erittäin hyvin työn laajuuteen vaikuttavat asiat sekä vastuut. Tutustu ihmeessä.

Edit 18.5.2015. Tässä simppeli selvitys WordPressin pilvipalvelun ja palvelinversion eroista. Suosittelen siis pilvipalvelua, jotta teknisistä huolista ei tarvitse välittää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.