Yrityksen perustaminen – check!

5.5.2015 oli suuri päivä. Unelmasta tulisi totta ja yritykseni putkahtaisi maailmaan.

Täytin huolella ennakkoon Y3 -lomakkeen:
– Yrityksen nimen tarkistin vielä kertaalleen illalla eri rekistereistä ettei kukaan vaan ennättänyt nimeä napata.
– Yhteystiedoista jätin puhelinnumeron pois. Välttäisin näin valtavan puhelinmyyjien soittorumban.
– Kaupparekisteriin halusin, vaikkei pakollista olisi ollutkaan. Nimelle suojaa.
– Toimialaa olin ennakkoon selvitellyt yritysneuvojalta, joka ei osannut kuitenkaan auttaa. Kuulemma joku ”Kaikki Suomessa laillisesti tehtävä liiketoiminta” -toimiala on olemassa. En tosin siihen löytänyt mistään vahvistusta. Sanoi, että kyllä ne rekisteröinnissä sen kertoo. Niinpä listasin kaiken tekemiseni helmikorujen tekemisestä ja myynnistä, kirjan kustantamiseen ja graafiseen suunnitteluun.
– Yhdenkertainen vai kahdenkertainen kirjanpito. Koska olen oikeutettu yhdenkertaiseen, niin sillä mennään. Helppoa ja yksinkertaista. Teen viennit itse. Kirjanpitäjältä pyydän muutamiin vähennysasioihin selvennystä, että osaan tehdä oikein. Kirjanpitäjä tarkistaa viennit ja tekee veroilmoituksen, että kaikki menee varmasti oikein.
– 1kk, neljännesvuosi vai vuosittainen alv-ilmoituskohdan harkitsin tarkkaan. Olisin oikeutettu pitkiin ilmoitusväleihin. Koska teen yksinkertaisen kirjanpitoni viennit itse ja hoidan alvit, päätin laittaa itseni nalkkiin ja hoitaa asian kerran kuussa – silloinkin, kun olisi kiire. Näin olisin oikeasti koko ajan tarkalleen kartalla firman taloudesta.
– Liikevaihto, verotettava tulo, muut tulot. Tässä kohtaa on oltava tarkkana. Kun oikeasti ei ole kuin suunnitelmia, niin mistäs sitä tietää, miten firma lähtee käyntiin? Ja nämä on siitä ikäviä lukuja, että ennakkoverolaskut tulee tällä perusteella. Jos siis luvut on yläkanttiin, maksat veroja pipona ja saat ne sitten joskus veronpalautuksina takaisin. Niinpä laitoin luvut on alakanttiin. Nostan tarvittaessa myöhemmin.

Aamulla kahvipöydässä oli rempseä tunnelma. Vihdoin unelmasta tulisi totta! Mikko lupasi lähteä mukaan maistraattiin. Mentäisiin firman perustamisen jälkeen oikein kahville juhlistamaan asiaa.

Laitoin jalkaan ”Tyttö, sinä olet tähti” -sukat. Y3-lomake kirkuvan keltaiseen pahvikansioon ja menoksi. Bussilla ovelta ovelle – kätevää. Sen verran pää pyörällä olin lähtiessä, että en muistanut käydä automaatilla. Joku oli sanonut, että maistraatissa saattaa käydä vain käteinen. Onneksi siellä oltiin ihan nykyajassa kortinlukijoineen.

Itse prosessi kesti ehkä noin 4 minuuttia. Virkailija otti lomakkeen ja katsoi läpi. Maksoin rekisteröintimaksun 110 euroa. Kysyin vielä, että pitäisikö toimialaan kirjoittaa muuta. Oli kuulemma oikein riittävästi ilmoitettu. Virkailija pyysi odottamaan hetken ja ehdittiin penkeille istumaan, kun kuului, että täällä tämä nyt olisi. Pienellä keltaisella tarralapulla y-tunnus ja kuitti rekisteröintimaksusta, jossa luki ensimmäisen kerran Pliide Tmi. Varmistin vielä, että tässäkö tämä on oikeasti. Virkailija sanoi, että nimen käsittely Kaupparekisterissä kestää hiukan, mutta kun mitään ei herjannut, niin siinä se on.

Siinä sitä tepastelin suu korvissa pihalle. Yrittäjä Riikka Koksu. Jumaleissön! 20 vuoden haave ei ollut enää haave vaan ihan totisinta totta. Pliide Tmi. Voi ihme! Tepasteltiin siitä sitten Finlandia talon kupeessa olevaan gluteenittomia herkkuja tarjoavaan Huvilan Kahvilaan. Pullan tuoksu leijaili jo oven suussa. Korvapuustikahvit tähän kohtaan olivatkin parasta.

Kotiin päästyä avasin Pliidelle Facebook-sivut ja laskutusohjelman. 🙂 Hetken päästä äiti tuli valtavan ruusukimpun kanssa onnittelemaan. Siitä hetken päästä entinen työkaverini tuli niin ikään ruusujen kanssa paikalle.

Fiilis oli huikea ihan koko päivän. Tätä hetkeä oli haaveiltu vuosikausia. Oikeaksi tavoitteeksi yrityksen perustaminen oli asetettu muutama vuosi sitten hiukan epäröiden ja nyt kaikkien käänteiden jälkeen oma yritys oli viimein perustettu. Kaikki valmistelut ja hartaasti pureskellut ajatukset poikisivat tulosta ajan mittaan varmasti. Selustan turvaaminen ja onnekkaat sattumukset antaisivat mahdollisuuden nauttia alkumetrien hiljaisista hetkistäkin ilman ahdistusta.

Joskus vuosia sitten vaihtaessani työpaikkaa kirjoitin läksiäisviestiin tähänkin päivään sopivan aforismin (kenen lie):

”Kurkota kuuhun. Jos osut harhaan, putoat keskelle tähtiä!”

Sukat

Kaupparekisteri

Ruusut

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.