Liiketoimintasuunnitelman väsäystä

14.1.2015 oli suuri päivä. Marssin YritysHelsingin ”Miten perustan yrityksen” -infotilaisuuteen. Karmea keli. Kadut peilijäässä, mutta hengissä paikalle. Oven suussa huomaan, että Yrityslinna on nimensä veroinen. Puitteet on komeat. Tilaisuus pidetään salissa, jossa huonekorkeus on varmasti viisi metriä ja enemmänkin. Huomaan ajattelevani, että olisipa tilaisuuden sisältö samaa tasoa kuin puitteet.

Nappaan mukaan ”Opas yrittäjyyteen 2014” -oppaan ja selailen materiaalia. Hyvä opas. Hyvin seikkaperäisesti asiat tuotu esiin. Huomaan ajattelevani, että tämän avulla liiketoimintasuunnitelma on helpompi tehdä. Tilaisuudessa puhui viittä vaille eläkkeellä oleva yritysneuvojana toimiva herrahenkilö, joka on työtään tehnyt reilun 10 vuotta. Pienet puheenvuorot myös starttirahapäätöksiä tekevällä ja rekrytointia avustavilla neuvojilla. Kolmen tunnin aikana käytiin asioita sieltä ja täältä läpi hyvin vaihdellen.

Mieleen jäi seuraavat asiat:

  • liiketoimintasuunnitelma on tehtävä liiketoimintasuunnitelma.com:issa, että yritysneuvojat pystyvät sen käsittelemään (ehdottomasti ei omia exceleitä tms.)
  • ennen yritysneuvojan tapaamista pitää liiketoimintasuunnitelma olla alustavasti tehty, että keskustelut pystytään käymään eikä heidän kallista aikaansa tuhlata
  • ennen starttirahapäätöksen saamista saa tehdä valmistelevaa työtä, mutta mitään yrityksen perustamiseen liittyvää ei saa tehdä – ehdoton ei esim. asiakkaiden haalimiselle tai nettisivujen perustamiselle –> samaan aikaan kuitenkin suurin ongelma alkaneilla yrityksillä ensimmäisenä vuonna on suunnitelmia pienempi myynti
  • 5 vuoden aikajänteellä vain 40% YritysHelsingin starttiprosessin läpikäyneistä yrityksistä on pystyssä

Myönnetään, että olin vähintäänkin tuohtunut infon jälkeen. Onko tilaisuuksien tarkoitus lannistaa vai rohkaista? Tämmöinen idealisti kun kuvittelee, että neuvojien päätehtävä on saada vauhtiin hyvät ideat fiksulla kustannusrakenteella oli aloittavalla yrittäjällä kaupallista koulutusta tai ei ja taas vetää jalat maahan niillä, joilla on liian lennokkaat ajatukset. Olin toki itse ennen infoa käynyt liiketoimintasuunnitelma.comissa ja tiesin millainen palvelu on kyseessä ja mitä siellä kysytään. Omasta puolestani en ollut huolissani. Kaivan esiin vanhan selvitystentekijä-projektiammattilaisen ja alan vääntää. Aivan varmasti saan aikaiseksi sellaisen, millaisen yritysneuvojat haluavat (ja teen omaan käyttöön justiinsa sellaiset excelit kuin haluan). Mutta entäs se takapenkin rouva, joka huudahti, että: ”Mistä sinne liiketoimintasuunnitelma.comiin pääsee, kun en paljoa tietokoneiden kanssa ole tekemisissä?” Tai ne henkilöt, joilla ei ole mitään kaupallista koulutusta, joilla varmasti tuli vuoden tarpeiksi uusia sanoja – parhaasta päästä apporttiomaisuus. Ihan oikeasti. Kaikesta huolimatta kesken tilaisuuden lähti vain yksi pois, kahvitauolla toki enemmän. Hatunnosto osallistuneille.

Muutaman päivän puuskutustauko ja hommiin. Päätin, että liiketoimintasuunnitelma.com täyttämisen tarkoitus on saada starttiraha ja käsitys onko mahdollista elättää itsensä yrittäjänä. En edes yritä sen kautta käsitellä asiaa, saati saada siitä järkevää työkalua itselle. Google viuhui, kun selvitin kilpailijoita ja hintoja. Ruutupaperille ilmestyi useitakin mindmapeja. Paljon on tehty ja silti kaikki perustuu valistuneeseen arvaukseen. Ihan kuin ennen vanhaan. Projektihommissakin huvitin itseäni laittamalla leveähihaisen paidan hiha-arvauspäivinä – on katsokaas mistä ottaa.

Paperisotaa ja muistilistoja.
Paperisotaa ja muistilistoja.

Liiketoimintasuunnitelman ensimmäinen versio on nyt valmis. Tuntihinta on selvillä. Tiedän, että kysyntää on, mutta valtavasti myös kilpailua. Tiedän, että erottaudun positiivisesti kilpailijoista ideallani. Kohderyhmät on selvät. Tiedän kuinka paljon pitää tehdä laskutettavaa työtä viikossa, että jääkaapissa on muutakin kuin valo. Tiedän, että jos en saa hommaa reilussa vuodessa lentoon, ei henkilökohtaista konkurssia tapahdu, vaan voin jäädä takautuvan oikeuden perusteella ansiosidonnaiselle. Tiedän, että joudun ottamaan ison riskin ja vain toivomaan ettei tapaturmaa tai vakavaa sairastumista ensimmäisen vuoden aikana tapahdu, sillä kalliisiin vakuutuksiin ei ole vara. YEL minimimaksullakin tuntuu isolta, kun ei mitään takeita tulevasta rahavirrasta ole. Onneksi on ikivanha vapaaehtoinen eläkevakuutus, jota voi rinnalla maksaa. Iso lista on myös niistä asioista mitä en tiedä. Esimerkiksi toimiala, aputoiminimin toimintamekanismit jne.

Vielä pitäisi lukea liiketoimintasuunnitelma läpi, katsoa yrityksen perustamiseen liittyvät lomakkeet läpi, listata epäselvät asiat ja lähettää koko komeus yritysneuvojalle. Tapaaminen on 5.2. Odotukset ovat hyvin matalalla. Jos saisin toimialakoodin määrittämiseen apua. Muilta osin toivon vaan ettei tule kapuloita rattaisiin…  Peukkuja saa pitää!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.